Aktuality - archív 2009

prosinec 2009 weby
 
Přestal fungovat web "KIS"
Objevily se nové stránky "KLEMENTICE" www.klementice.wz.cz

18. prosince 2009 Hasiči
 
V pátek se konala výroční schůze, tentokrát volební. Složení nového výboru najdete na stránkách hasičů www.sdhkamenna.eu
A co dělali naši hasiči před sedmdesáti lety? Valná hromada sboru se konala 8.ledna. Náčelníkem zvolen Jindřich Zedníček, Starostou František Kundela č.50, jednatelem Josef Prokeš. Ostatní činovníci zůstali z minulého výboru. Dne 28.ledna 1939 byl III.hasičský ples. Hudba z Budišova. V létě, v době sucha, zalévali hasiči stříkačkou po několik nedělních odpolední třešně vysázené ve žlebě a lesní sazenice tamtéž. V červenci 1939 byla postavena hasičská sušící věž na hadice.

3. prosince 2009 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: seznámení s výdaji, pronájem hospody, rybník ...

5. prosince 2009 Mikuláš
 
Ani ekonomická krize či Mexická chřipka neodradily Mikuláše a jeho družinu od tradiční návštěvy dětí, aby odměnili ty hodné a pokárali zlobivé.
Svatý Mikuláš se narodil kolem roku 280/286 v Patrasu - Řecko, zemřel: 6. prosince kolem roku 345/351 v Myře, dnes Demre - Turecko.
Patron: Ruska; Lotrinska; ministrantů; dětí; panen; poutníků a cestujících; advokátů, soudců, notářů, obchodníků, lékárníků, hostinských, obchodníků s vínem, výrobců a obchodníků s parfémy, lodníků, rybářů, námořníků, vorařů, mlynářů, pekařů, obchodníků se zrním a semeny, řezníků, sládků, lihovarníků, sedláků, tkalců, obchodníků s krajkami a suknem, kameníků, dělníků v kamenolomech, knihařů, knoflíkářů, svíčkařů; hasičů; zajatců; za šťastnou svatbu; proti nebezpečí vody a na moři; ke znovuzískání ukradených předmětů; proti zlodějům.

19. listopadu 2009 Nabídka
 
Pan Chmelař vydává v těchto dnech kalendář na příští rok s fotografiemi většinou z našeho okolí. Kdo má zájem, ať se podívá na http://kalendare.chmelar.info/


12. listopadu 2009 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: seznámení s výdaji, pronájem hospody, prodej pozemku, II. Obecní ples 2010 a neplatiči poplatků za systém sběru a likvidace komunálního odpadu ...

17. listopadu 2009 Vzpomínka
 
Listopad 1989 v Praze - vzpomínka


7. listopadu 2009 Zájezd
 
Na programu zájezdu do Jihlavy byla prohlídka pivovaru a jihlavského podzemí.
Sladovnická tradice v Jihlavě sahá do 1. poloviny 14. století. Zdejší pivo plnilo džbány u vídeňského dvora, dostalo se na stůl krále Ladislava Pohrobka či císaře Fridricha III. V roce 1859 nechal sladovnický cech vybudovat nový pivovar. Slavnostní otevření proběhlo v dubnu 1861. V současnosti přešli majitelé na moderní výrobu pomocí cylindro-kónických tanků a celý objekt rekonstruovali. Jihlavského Ježka oceňují mnohé pivní festivaly (např. Dočesná v Žatci), 10 % světlý výčepní a 11 % světlý ležák získaly od odborníků Zlatou českou pečeť pro rok 2004. Mezi země, kam se vyváží, patří Itálie, Německo, Rakousko a Belgie. Na Den Ježka se otevírají prostory pivovaru pro veřejnost a po celý den se koná celá řada pivních i dětských soutěží. Příjemné posezení lze nalézt v Pivovarské restauraci.
Jihlavské podzemí je významnou historickou stavební památkou města. Co do rozsahu podzemního labyrintu přímo pod městskou zástavbou je po Znojmu druhým největším na území naší republiky. Jeho celková délka činí 25 km a zaujímá plochu 50 000 m2. Chodby jsou raženy ve skále v několika podlažích. Nacházejí se téměř pod všemi objekty historického jádra města. Sklepní prostory, nacházející se 2-4m pod povrchem tvoří první podzemní podlaží, z něhož lze sestoupit do podlaží druhého, do hloubky 4 - 6 m. Pod některými objekty je v hloubce 8-14m raženo i podlaží třetí.


26. září 2009 Poslední výstřik
 
Poslední zářijovou sobotu se na koupališti konal "Poslední výstřik". Účastnilo se 7 družstev žen, hlavní cenu - sele se soudkem nealko piva vyhrály hasičky z Radonína. (Obec Radonín se nachází na rozhraní okresů Třebíč a Jihlava v sousedství města Brtnice. Podle pověsti obec založil zeman Radon. Písemné záznamy o obci jsou z roku 1224. V současné době má obec 80 obyvatel.) Pro děti byla celý den postavena trampolína a prověrkou úspěšně prošla historická stříkačka. Bohaté občerstvení zahrnovalo nejen tradiční klobásy, v nabídce byly také langoše a palačinky. Večer se dopeklo i rožněné sele.


17. září 2009 Úmrtí
 
Ve věku 72 let zemřela po dlouhé těžké nemoci Marie Dvořáková, Kamenná č.p.25.
parte.

6. září 2009 Úmrtí
 
Ve věku 91 let zemřela náhle v domově důchodců v Třebíči Vilemína Křížová, (Klementice č.p.13).
parte.

3. září 2009 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: seznámení s výdaji, pronájem pozemků, poplatky za systém sběru a likvidace komunálního odpadu ...

13. srpna 2009 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: prodej části pozemku, instalace radaru, Czech Point, poplatky za odpad, obecní les, rozvojový plán, dovybavení KD, změna podmínek opravy chodníku...

9. srpna 2009 Pouť
 
I letos se konal tradiční průvod kapely s chasou po vsi, večer jsme se sešli na taneční zábavě v kulturním domě.
Poutí se nazývaly pobožné návštěvy posvátných míst. Cílem bývalo nějaké vzdálenější posvátné místo, kde se lidé modlili a prosili za vyslyšení proseb. Poutě neznamenaly pouze putování k nějakému posvátnému místu, také šlo o slavnost uctění památky světce, kterému byl zasvěcen kostel. Například NANEBEVZETÍ PANNY MARIE 15.SRPNA. (dnes obvykle nejbližší neděli)


8. srpna 2009 Triatlon
 
Krajský triatlonový pohár putuje do Kamenné. Druhá srpnová sobota byla v Pávově u Jihlavy posledním - osmým závodem triatlonové série kraje Vysočina. Polojasné počasí provázelo účastníky terénního triatlonu v blízkosti Pávovského rybníku. Vítězem se stal Srb Vladimír z Jihlavy časem 1:12:55 hod. Druhé místo v kategorii nad 40 let (celkově 4. místo) obsadil Milan Procházka časem 1:19:14 hod. Tento výsledek společně s předchozími úspěchy v šesti závodech rozhodl, že 1.místo v Krajském poháru v triatlonu v kategorii nad 40 let získal Milan Procházka z Kamenné. Součástí osmi závodů bylo i vyhlášení mistroství jednotlivců pro silniční triatlon, terénní triatlon a duatlon. Ve všech se podařilo Milanovi dostat mezi nejlepší. Zlatá medaile je z Velkého Dářka ze silničního triatlonu, stříbrná z Nového Města z terénního triatlonu a bronzová z Bystřice nad Perštejnem z duatlonu.


7. srpna 2009 Sousedské posezení
 
Tradiční sousedské posezení se konalo už po jedenácté - tentokrát v Klementicích k výročí 210 let od založení osady. Při té příležitosti byl odhalen pomník padlým občanům z Klementic. Památník je věnován památce těchto třem občanům:
František Klapal, narozený 6. listopadu 1872 v Ořechově, přistěhoval se do Klementic č.p. 17 roku 1880, ženatý, padl ve světové válce.
Antonín Nováček, narozený 10. května 1891 v Klementicích, svobodný, padl ve světové válce.
Jindřich Nováček, narozený 27. června 1898 v Klementicích č.p. 12, svobodný, v roce 1917 vstoupil čs. Legií v Itálii, padl dne 20. května 1919 během československo - maďarské války.


6. srpna 2009 Pomník
 
Téměř 91 let od první světové války vyrostl v Klementicích pomník jejím obětem. Zároveň i padlému legionáři při obraně vlasti po vzniku Československa.

Řekni, kde ti muži jsou, co se s nimi mohlo stát?
Řekni, kde ti muži jsou, kde mohou být?
Muži v plné zbroji jdou, do války je zase zvou.
Kdo to kdy pochopí, kdo to kdy pochopí?



1. srpna 2009 Vandalové
 
Už zase si někdo vybíjel přebytečnou energii. Tentokrát stopa začíná v Náramči - Doubí, kde byla zábava se skupinou REFLEXY. Cestu odsud přes Budišov a Kamennou směrem k Tasovu lemovaly vyvrácené dopravní značky. PS: stopa vede do Čikova


26. července 2009 Kameňák
 
Šestý ročník triatlonu pořádali KAMEŇÁCI.
Téměř padesát závodníků se sešlo na startu šestého ročníku triatlonu v Kamenné. Mimo závodění, byla připravena doplňková zábava: trampolína, koloběžky a soutěž v dojení.
Triatlon je individuální sport zahrnující tři disciplíny (plavání, jízda na kole a běh), které je nutné absolvovat v těsném sledu po sobě. Jeho vznik je spojován s tradičními testy přežití provozovanými americkými záchranáři v sedmdesátých letech 20. století. Ve skutečnosti je jeho předchůdcem závod Les trois sports pořádaný ve Francii již ve dvacátých letech. Na olympijských hrách se poprvé objevil v roce 2000 v Sydney.


4. července 2009 Brána
 
Když svatební kolona opouští vesnici zastaví se tato "BRANOU" (opentleným provazem). Jde li o ženicha - dostane nelehký úkol, přebalit mimino. Nevěstě se dá mimino pochovat. V obou případech je třeba pro volný průjezd odevzdat výkupné.


2. července 2009 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: přezkoumání hospodaření, závěrečný účet, prodej pozemků, oprava chodníku rozhlasu zvonění, radar, kanalizace, koupaliště, kaplička atd..

1. července 2009 Vandal
 
Dne 1.7.2009 v 1:30 se v Kamenné vyskytl případ ničení dopravního značení a nejen toho.
Vandalismus je bezdůvodné, bezohledné a barbarské ničení a rozbíjení. Název vznikl podle příslušníků germánského kmene Vandalů, jejichž cílem bylo neúčelné, nekulturní a primitivní ničení hodnot. Vandalismus může nabýt formy závažné trestné činnosti, častým spouštěčem vandalského chování v partě bývá alkohol.


21. června 2009 Hasiči
 
Tři družstva bojovala za naše barvy v Petrovicích na okresní postupové soutěži v požárním sportu. Obhájili třetí, páté a sedmé místo.

21. června 2009 Opravdu rostou
 
Úplnou českou zvláštností je, že v Čechách sbírají houby i ti, kdo je sami do úst nevezmou. To jasně ukazuje, že tu jde především o koníček, lov a získání trofeje. Houbař ví, kde a kdy rostou, a rozhodně to nikomu neřekne. Houba není rostlina, houba je trofej, musí se zkrátka najít. Nasbírané houby vzbuzují obdiv a úctu, někdy i závist. Po krásném hřibu v košíku se ohlédne snad každý. S klidem by se dalo obměnit známé přísloví: co Čech, to houbař. A kdyby se ve světě soutěžilo ve sbírání hub, určitě by Češi získali olympijské zlato. V houbaření se nám žádný jiný národ nevyrovná. Například v Lucembursku je sbírání hub a jejich konzumace považováno za vysoce podezřelou aktivitu, která by běžného Lucemburčana v životě nenapadla. V Americe i v Kanadě, kde rostou hřiby jako deštníky, je tomu zrovna tak.


6. června 2009 Hasiči
 
Na 19. ročník memorialu Ing.Pavla Stokláska se do Tasova vypravili i naši hasiči. Výsledky jsou na webu hasičů. (odkaz v levém dolním rohu)

5. - 6. června 2009 Volby do Evropského parlamentu
 



31. května 2009 Hasiči
 
Sedmnáct hasičských družstev se sešlo v podmračeném dopoledni na oblastním klání o postup do okresní soutěže v požárním sportu. Naše čtyři družstva se umístila: muži do 35 let na prvním a čtvrtém místě; ženy na čtvrtém a pátém místě. Závěr soutěže s vyhodnocením probíhal za mírného deště. Nejlepší útok předvedli muži nad 35 let z Trnavy, někteří už v důchodovém věku.


26. května 2009 Úmrtí
 
Ve věku 86 let zemřel Bc. Miroslav Nováček, Kamenná č.p. 3; poslední z 32.zakládajících členů JZD Kamenná.
parte.

24. května 2009 Hasiči
 
Čtyřicet dva soutěžících z Kamenné se v neděli po obědě vypravilo autobusem na okrskovou soutěž v požárním sportu do Náramče. Šest družstev dovezlo po úporném boji pět pohárů a dva poukazy na třicetikilové sele.
Účast družstev z obcí: Kamenná 6, Nárameč 5, Hodov 4, Valdíkov 4, Studnice 3, Mihoukovice 2, Rohy 2, Budišov 0, CELKEM 26.
Výsledky naší reprezentace: starší žáci - šesté místo; ženy - první a druhé místo; muži do 35. let - první a čtvrté místo; muži nad 35 let: první místo.
Muži nad 35 let dosáhli nejlepšího času útoku ze všech třinácti mužstev.


23. května 2009 Nohejbal
 
Devátý ročník v nohejbale pořádali KAMEŇÁCI.
V roce 1922 členové fotbalového klubu Slavia Praha začali hrát hru zvanou „fotbal přes šňůru“, protože až později se nohejbal začal hrát přes síť. Roku 1936 byla napsána první oficiální pravidla. První pohár se hrál roku 1940. Od roku 1962 byl nohejbal považován za rekreační sport, také v tomto roce byla založena Česká nohejbalová liga, ale pouze v Praze. V roce 1971 byl založen Český nohejbalový svaz. V roce 1987 založen Mezinárodní nohejbalový svaz. Evropské mistrovství v nohejbale se hraje od roku 1993, světové mistrovství v nohejbale od roku 1996. Nohejbal je velmi populární v Česku a na Slovensku, ale také v Rumunsku, Maďarsku, Brazílii, Švýcarsku, Rakousku a Chorvatsku.


17. května 2009 Duatlon
 
Duatlon je atletická disciplína, která se skládá z běžecké části, následované cyklistickou částí a ukončena opět běžeckou částí. Závodník musí absolvovat všechny disciplíny co nejrychleji za sebou.


5. května 2009 Úmrtí
 
Ve věku nedožitých 79 let zemřela po dlouhé těžké nemoci Zdenka Kratochvílová, Kamenná č.p. 10.
parte.

4. května 2009 Úmrtí
 
Ve věku nedožitých 89 let zemřela po krátké nemoci Anna Vrbová, Kamenná č.p. 2. Poslední nositelka příjmení VRBA (v obci minimálně 216 let).
parte.

30. dubna 2009 Čarodějnice
 
Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony obecně, čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti. Podobný svátek se slaví i v mnoha jiných evropských zemích (Skotsko, Irsko, Wales, Švédsko, Finsko, Polsko, Německo, Rakousko). Různé země označují tento svátek různými jmény.


25. dubna 2009 Ferrari
 
V sobotu popoledni projížděla naším krajem skupina luxusních vozů - většinou Ferrari. Majitelé aut doprovázeni krásnými dívkami ze světa show-businessu se cestou na sraz v Uherském Hradišti zastavili na oběd v restauraci u Raušů. Co auto, to pojem a ve Velké Bíteši se jich objevily téměř tři desítky. Lidé si mohli prohlédnout zástupce především modelů italské značky.


5. - 13. dubna 2009 Velikonoce
 
Květnou nedělí začíná Svatý týden. Připadá na neděli před Velikonocemi a připomíná vjezd Ježíše do Jeruzaléma.
Zelený čtvrtek připomíná památku Kristovy poslední večeře s učedníky, zvony odlétají do Říma.
Velký pátek je připomínkou ukřižování a Kristovy smrti, kterou na sebe vzal hříchy celého světa. Pro křesťany je to den nejpřísnějšího půstu, je zcela zakázáno jíst maso. Tento den se neslouží mše svatá, ale věřící se scházejí k uctívání kříže. „Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!“
Bílá sobota symbolizuje den, kdy Ježíšovo mrtvé tělo leželo v hrobě. Přes den se žádné bohoslužby nekonají. Noc ze soboty na neděli je nazývána Velká noc a je vyvrcholením velikonočního týdne. Zvonům papež požehná za věrné služby církvi a zvony letí zpět. Na Bílou sobotu se vrátí a zvoní: „Byl jsem tam! Byl jsem tam!“ Když při tomto zvonění žena zamete dům, nebudou se v něm po celý rok držet švábi. Starým zvykem je i třesení ovocnými stromy, aby se probudily a dobře rodily.
Boží hod se slaví v neděli po Bílé sobotě, při mši si věřící připomínají Kristovo slavné zmrtvýchvstání.
Původně se Velikonoce bohatě slavily i celý následující týden. Tento týden se nazývá velikonočním oktávem. Postupně tato tradice upadala, až zůstalo právě Velikonoční pondělí, na které se „nabalila“ celá řada známých lidových zvyků spojených také s oslavami příchodu jara.


duben 2009 Zvonění
 
Brněnský biskup Vojtěch Cikrle obnovuje v brněnské diecézi tradici pátečního zvonění kostelních zvonů jako připomenutí smrti Ježíše Krista. Poselství pátečního zvonění považuje biskup Cikrle za stále aktuální, neboť patří k podstatě křesťanského svědectví.
K tomuto záměru se připojuje Občanské sdružení REPT, které chce v roce 2009, kdy si připomínáme dvacáté výročí pádu komunistické totality zvoněním kostelních zvonů upozornit na umučené či popravené oběti komunistického teroru v Československu v 50. a 60. letech 20. století, a uctít tím jejich památku.

3. dubna 2009 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: prodej pozemku, pronájem stromů, žádosti o zaměstnání, zvonění v 15:00 hodin, poděkování za zprůjezdnění cesty, objížďka přes Kamennou.

28. března 2009 Zabijačka
 
Už pátá zabijačka konala se v místní hospodě. Pořádali tradičně KAMEŇÁCI.

Zabíjačka vždy byla a je významnou událostí v hospodářství. Poskytovala krom jitrnic, jelit nebo ovaru také zásobu dobrého sádla na celý rok a při účelné konzervaci masa nejen uzením, ale i sterilizací další zásobu až do žní. Zabíjačka se plánovala vždy na chladné měsíce, protože zabíjačkové výtvory jsou choulostivé a málo trvanlivé. V minulosti, kdy chladničku a mrazničku nevlastnili ani nejbohatší, to ani jinak nešlo. Říká se, že nejvíce příbuzných má právě prase domácí. Nikdy neškodí, jsme-li na zabíjačku pozváni, přivézt s sebou láhev něčeho ostřejšího, nebo něco sladkého. Po celodenní konzumaci masitých pochoutek se i po dobrém koláči jen zapráší.


21. března 2009 Výroční schůze
 
Výroční členská schůze Mysliveckého sdružení Kamenná se konala v sobotu 21.března. Po skončení oficiální části schůze následovalo přátelské posezení s občerstvením.

Už od pradávna byla myslivost (a předtím lov) vděčným námětem pro uměleckou tvorbu. Díky myslivosti vzniklo mnoho tradic a obyčejů, které jsou v mysliveckých spolcích udržovány dodnes. Postava myslivce se objevovala v různý pohádkách, např. postava čerta bývá často zobrazována v mysliveckém stejnokroji. S myslivostí byl také spojen vznik různých hudebních děl, která tvoří nedílnou součást mysliveckých ceremonií. Kromě lidové tvorby myslivost poskytovala a dodnes poskytuje suroviny pro výrobu mnoha předmětů. Příklady můžeme vidět například v masném průmyslu, konzervárenství, kožešnictví, kloboučnictví, koželužství, obuvnictví, rukavičkářství, brašnářství, oděvnictví, řezbářství, výrova střelných zbraní, výroba střeliva, lovecké výstroje, doplňkových předmětů (např. vábniček na zvěř) klenotů, apod.


15. března 2009 Blátivý Kameňák
 
Nedělní závod „Blátivý Kameňák“ dostál svému názvu. Na blátivou trať se vydalo 83 závodníků, z toho 12 z Kamenné (6 stálo „na bedně“). Tento třetí ročník závodu byl prvním závodem „ENVINET cupu“ v tomto roce. Následují 28.03.09 - Běh Lorenzovými sady, 12.04.09 - Krumlovská Kolisova 10, 17.05.09 - Dualtlon Kamenná, 25.05.09 - Opohár velitele náměštské základny, 12.06.09 - Běh přes tři hráze v Opatově, 20.06.09 - Běh neutronů, 25.06.09 Třebíčská hodinovka, 04.09.09 - Běh alejemi Kněžice, 09.09.09 - Běh energetiků, 18.09.09 - Běh sádeckými vinohrady, 10.10.09 - Běh Libušiným údolím, 16.10.09 - Běh okolo Dolňáku, 31.12.09 - Silvestrovský běh


1939 Z kronik
 
Z kroniky před sedmdesáti lety:
Sousedé se navzájem navštěvují. Zvláště v zimním období, večer a v neděli se beseduje. Nejvíce besedníků scházívá se v čísle 5 u krejčího p.Jana Nováčka. Jmenovaný je starý mládenec, pečlivě pěstuje květiny a má proto kdy na besedy. Tam se řeší problémy vysoké politiky a mudruje se o záhadách a těžkostech tohoto světa.
Ve prospěch uprchlíků ze zabraného území byla uspořádána sbírka dne 22.ledna 1939. Vynesla 311,- K a 50 kg žita.
15.března v 6 hodin ráno uslyšeli jsme v rozhlasu, že německé vojsko obsazuje území Čech a Moravy. President Dr.Hácha se vrátil v 17 hodin do Prahy. Na nádraží vítala jej čestná setnina německé armády. V 19 hodin přijel na pražský hrad kancléř Adolf Hitler. 16.března ve 13 hodin 30 minut přečetl ministr Ribentrop výnos kancléře A.Hitlera o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Ve 22 hodin projev presidenta Dr.Háchy. 17.března projeli Kamennou 4 němečtí vojáci na motorkách. 18.března ve velikých závějích uvázlo auto německé armády před vesnicí Kamennou. Ráno bylo vyproštěno. Ve Velkém Meziříčí fašista Benáček sesadil okresního hejtmana a městského starostu. Úřadoval však jen půl dne. 29.března byl vydán zákaz volného letu všech holubů i domácích (zrušen byl 8.dubna).
Vyučovací hodiny trvají 45 minut. Není dovoleno konati vycházky a výlety se žactvem i za účelem vyučování v sevřeném útvaru. Děti se musí sejíti až na stanoveném místě a odtud zase se rozejdou jednotlivě domů.
Nejstarší muž v obci je František Rouš z domu č.1 a to 88 roků. Nejstarší žena je Robotková 90 roků. Tato čte dosud bez brýlí. Na práci do Říše odjeli Gustav Šoukal a Josef Šuler, oba 19.roků staří.
Motorová vozidla. Auta a motocykly musí míti od vypuknutí války zvláštní povolení k jízdě od Oberlantnanta z Jihlavy. Bez povolení nesmí motorové vozidlo býti užíváno.
Pro národní pomoc organizovanou NS byla sbírka dne 1.listopadu, vynesla 316 kg žita a 300,- K.

5. března 2008 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: žádost o koupi pozemků, projekt rybníky, záměr obce na odkoupení pozemku, žádost o prominutí nájmu, výsledky kontroly finančního výboru, změny v pronájmu nebytových prostor ve vlastnictví obce, výsledky inventarizace pozemků, svoz nebezpečného odpadu, vyjádření k záměru umístit v katastru fotovoltaickou elektrárnu, dotační tituly, závěrečný účet obce za rok 2008, žádost SDH, nová internetová adresa obce.

21. února 2009 Ostatky
 
U nás tradičně hasičská akce byla letos na sněhu, na večerní zábavě byla účast menší.
masopust - fašank - fašinek - ostatky
Tyto oslavy byly vždycky společenskou záležitostí a lidé se při nich dobře bavili. Jsou doloženy ze 13.století, ale jejich původ sahá mnohem dál do minulosti. Jsou dávány do souvislosti se starověkými slavnostmi na počest boha úrody a vína Dionýsa neboli Bakcha a časem se staly téměř synonymem pro orgie. Mnozí badatelé maškary spojují s pohanskými magickými obyčeji, při nichž se používaly zvířecí kůže.

„Máme smutek a zármutek, že nám ten masopust utek“

15. ledna 2008 Zasedání zastupitelstva
 
Proběhlo zasedání zastupitelstva obce. Viz zápis ze zasedání. Na pořadu bylo: seznámení s výdaji obce nad 3000,- Kč, rozpočet na rok 2009, výsledky kontroly kontrolního výboru, zpráva o kulturním domě za rok 2008, žádost o vyjádření podpory řediteli ZŠ Budišov, žádost o koupi pozemku, návrh zápisu do kroniky, Různé. Rozpočet obce pro letošní rok zde.

9. ledna 2009 I.OBECNÍ PLES
 
Po mnoha letech (asi pětadvaceti) se konal v Kamenné ples.
Přestože od dob slovutných plesových sezon císařovny Sisi uplynulo už hodně času, nám Čechům to na tanečním apetitu neubralo. Zatímco zbytek Evropy si potrpí především na okázalé a exkluzivní plesy, které jsou si obvykle jenom pro místní smetánku, my Češi jsme jiní. Zatančíme si tak rádi, že jsme ochotni tančit i bez zlatem zdobených sálů s křišťálovými lustry – díky tomu jsme něco jako malé evropské Rio. Abychom si mohli „skočit“, vymysleli jsme tzv. zájmové plesy – myslivecké, hasičské, romské, zahradnické… zkrátka jaké vás napadnou. Máte-li dostatečnou členskou základnu, můžete klidně uspořádat třeba ples odpůrců amerického radaru na českém území…(Na tento ples ale připadá v úvahu jen jedna zpěvačka – paní ministryně obrany ČR). Další českou specialitkou jsou široko daleko vyhlášené tomboly. Když svět obletěl Formanův slavný film Hoří, má panenko – svět užasl nejen nad specifickým pojetím zábavy, ale především nad vynálezem zvaným tombola. Vždyť co může být více sexy, než když si lepá žena šťastně přehodí přes rameno svou výhru – pytel obilí?


3. ledna 2009 Tři králové
 
I letos pořádala Česká katolická charita Tříkrálovou sbírku. Vybralo se 7140,- Kč, to je o 1001,- Kč více než loni.
Svátkem Tří králů končí vánoční období a ve většině rodin se odstrojuje stromeček. Dřív bývalo zvykem, že se druhý den ráno jeho dřevem zatopilo a uvařila se káva, která tak za vší tou nádherou udělala definitívní tečku. Svátek byl vždy spojen s tříkrálovou koledou, v posledních letech koleduje charita.


1. ledna 2009 Nový rok
 
Setkání na návsi s tradičním ohňostrojem se i letos konalo v první hodině Nového roku.
Jedním z prastarých zvyků je posílání novoročních přání. Přímým předchůdcem dnešních novoročenek byly malované lístky hraběte Karla Chotka, které použil ve 30.letech 19.století jako náhražku za návštěvu v rodinách přátel, kam se mu nechtělo osobně. Z té doby pochází zkratka P.F., která znamená Pour féliciter - pro štěstí.